KNAJPKI I STREET FOOD W MIEŚCIE OAXACA

STREET FOOD

DONA VALLE

Knajpka słynąca z Memelas, czyli ręcznie robionych placków tortilli z fasoli embarradita polanych sosem z morita chili. Jako dodatek można dorzucić jajko sadzone oraz plaster mięsa. Wszystko jest przygotowywane ręcznie oraz smażone na ogromnej patelni podgrzewanej żywym ogniem. Do picia oferują czarna słodką kawę lub kakao na wodzie. Miejscówka jest typowo śniadaniowa. Otwarta od 7 do 12, znajduje się w głębi Mercado de Abastos. Cena jednego placka to ok. 20 – 30 MXN (4-6 PLN).

EMPANADAS DEL CARMEN

Małe stoisko na ulicy, ale cieszące się dużym zainteresowaniem. Zjecie tutaj jedną z najlepszych empanad w Meksyku. Placki są ugniatanie na miejscu. Dodatki do ciasta są świeże i aromatyczne. Możecie przebierać i miksować smaki. Do wyboru są: ser z Oaxaca, kurczak, grzyby, kolendra, czerwony sos lekko pikantny i wiele innych, których nie sprobowałyśmy. Wszystko przysmażone na ogromnej płycie.

Cena jednego dania to 50 – 60 MXN (10 – 12 PLN). Czynne od czwartku do wtorku w godzinach 17 – 22.

EL POCITO

Miejscówka słynie z Pierdrazos, czyli opiekanego chleba w sosie winegret podawanego z warzywami (marchewką, ziemniakami i cebulą) oraz serem. Dodatkowo serwują mocno esencjonalne Agua Frescas z owocami i orzechami. Cena za zestaw to 20 MXN, czyli 4 PLN. Czynne w  godzinach 11 do 17:30 od poniedziałku do soboty.

TLAYUDAS DE LA CHINITA

Tlayuda jest to jeno z popularniejszych dań w stanie Oaxaca. Cienkie tortille smażone na tłuszczu wieprza, w środku znajdziemy posiekana kapustę, pastę z fasoli oraz regionalny ser. Do wyboru mamy dwa rozmiary tlayud, dużą za 40 MXN (8PLN) oraz ogromną po 75 MXN (15PLN). Dodatkowo możemy zamówić Agua Fresca 1litr za 20 MXN (4PLN). Duży placek jest wystarczająco syty dla 2 osób. Miejscówka jest otwarta od wtorku do niedzieli od godziny 20:00 do 00:30

RESTAURANT FOOD

BOULENC

Restauracja, która cieszy się ogromną popularnością, ze względu na mocno europejskie smaki. Przez tydzień naszego pobytu w mieście, codziennie były kolejki, najmniejsze w porze lunchowej ok. godziny 13:00. Na miejscu też jest mała kawiarnia, gdzie możecie kupić pyszne wypieki, pasty, zaprawy, dżemy, masło orzechowe i inne pyszności. Kawka bardzo dobrej jakości, nie lura jak to bywa w Meksyku. Oczywiście można wejść z psem. Co jadłyśmy?

– Molletes – ciabatta z pastą z fasoli i serem, serwowane z salsą i śmietaną. Do tego jajko na miękko, które zamówiłyśmy dodatkowo. Cena ok. 90 MXN (18 PLN).

– Croissant de kale y espinacia – krułasą ze szpinakiem, serem kozim, pomidorkami, szpinakiem i jarmużem. Cena ok. 55 MXN (11 PLN).

– Sandwich con champiñones – kanapuszka z cebulą, oregano, pieczarkami, szpinakiem, pomidorkami, serem i sosem cebulowym. Cena 78 MXN (16 PLN)

EL TANDAJÓN

Restauracja, do której wracałyśmy trzy razy. Spróbowałyśmy od nich prawie całej karty. Klimatyczna miejscówka, do której można wejść z pieskiem. Jest tu nawet mały tarasik. Co jadłyśmy:

– Ensalada de temporal – sałatka z kurczakiem, owocami, serem, karmelizowanymi orzechami i sosem winegret. Cena 95 MXN (19 PLN).

– Sopa de Tortilla – kawałki tlayudu, avocado, ser, chicharrón i lekko pikantny wywar z pomidorów. 

– Dorsz w sosie mole z warzywami i purée ze słodkich ziemniaków i duszoną dynią. Danie 9/10. Cena 180 MXN (36 zł). Mega warto! Oaxaca słynie ze sosu mole, który ma słodko ostry czekoladowy smak. Bazą do sosu są papryczki chilli, jednak sam sos może być przyrządzony z ponad 30 składników. Szacuje się, że jego odmian jest aż 50 w całym kraju. 

– Serowa kanapka z jajkiem – spora porcja kanapki przełożonej serem i jajkiem na wierzchu, pyszka. Cena 135 MXN (24 PLN).

– Pancakes – amerykańskie naleśniki przekładane dżemem z owockami. Wyglądały obłędnie. Cena 90 MXN (18 PLN)

– Torta de chilaquil – meksykańskie śniadanko w restauracyjnym stylu. Ta opcja składała się z sera, jajka, pasty z fasoli, avocado i chrupiącej tortillki. Oczywiście jak to po meksykańsku, trochę było pikantne. Cena 55 MXN (11 PLN)

– Estorreja –  smażony chlebek brioche z syropem i mezcalem. Podane z owockami i lodami. Obłedny deser, który warto spróbować. Cena 75 MXN (15 PLN)

– Ceviche de pescado – sałatka z owocami morza. Cena 95 MXN (19 PLN)

EL RITO CHOCOLATERIA

Jeżeli jesteście w Oaxaca to grzechem byłoby ominięcie tego miejsca. To rodzinna, oddana tradycjom i rytuałom czekolateria. Możecie tutaj także kupić ich wyroby na miejscu. Nam serce skradły lody, które mają intensywny smak kakao i były wypełnione kawałkami czekolady. Serio nie jadłyśmy lepszych lodów w całym swoim życiu! Pobiły nawet te z Włoch.

Koszyk na zakupy